Postul de radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
După obținerea licenței audiovizuale nr. R/216, acordată de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pe 9 iulie 1996, pentru frecvenţa 92,70 MHz din municipiul Iași, a început organizarea primului post de radio ortodox din România. Studioul principal de emisie și birourile redacționale au fost amenajate la Mănăstirea Golia, unde funcționau deja Editura și Tipografia mitropolitană TRINITAS, iar emițătorul și antenele au fost instalate la Mănăstirea Cetățuia, situată pe una dintre cele șapte coline ale Iașilor.
Prima transmisiune difuzată de Radio TRINITAS în seara zilei de 17 aprilie 1998, Sfânta și Marea Vineri din acel an, a fost slujba Prohodului Domnului, de la Catedrala mitropolitană din Iași.
După entuziasmul începuturilor a urmat o perioadă de maturizare și consolidare instituțională, atât în privința echipei redacționale, cât și a mijloacelor tehnice și a suportului financiar necesar pentru desfășurarea activității. Radio TRINITAS promovează, de la început, atât principiile creștine în conștiința civică, cât și valorile sociale și culturale românești în context european și universal. Cu emisie 24 de ore din 24, Radio TRINITAS s-a afirmat ca o voce distinctă și apreciată în universul mediatic românesc.
Programele Radio TRINITAS se adresează tuturor categoriilor de ascultători. Pe lângă emisiunile religioase, grila de programe conține informații culturale, sociale și economice.
Radio TRINITAS promovează dialogul şi cooperarea între creştinii de pretutindeni, pentru apărarea demnităţii umane și protejarea mediului înconjurător. Din anul 2001 este membru al Conferinţei Europene a Radiourilor Creştine (CERC), alături de prestigioase instituţii mediatice de pe continentul nostru.
Din 31 decembrie 2002, Radio TRINITAS este recepționat și prin rețeaua Internet, la adresa www.radiotrinitas.ro.
Un post de radio cunoscut la nivel național, atât în mediile bisericești, cât și în cele laice, TRINITAS a primit din partea Consiliului Național al Audioviziualului, în 2004, Premiul pentru cel mai bun radio local din anul 2003, iar în ziua de 11 decembrie 2013 a primit din partea CNA Diploma de Excelența pentru Cultură.
Perioada extinderii ariei de emisie este legată de Anul omagial „Ştefan cel Mare şi Sfânt–500”, 2004. Radio TRINITAS și-a extins rețeaua terestră de emițătoare de la nivel local la nivel regional. La sfârșitul anului 2004 existau deja 10 stații de emisie Radio TRINITAS. În câteva luni s-au adăugat stației de la Iași, emițătoarele de la: Vaslui, Moinești, Bacău, Piatra Neamț, Onești, Toplița, Putna, Suceava și Darabani. Pentru asigurarea calității transportului semnalului audio de la studioul central la stațiile locale s-a apelat la soluția comunicării prin satelit, din luna iunie a aceluiași an.
Prin cooperarea dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei-Arhiepiscopia Iașilor și alte eparhii din țară, Radio TRINITAS a continuat proiectul de extindere și între anii 2005-2007. Astfel, în 2005 au fost realizate 11 stații noi (Bucegi-Coștila, Zalău, Bârlad, Ceahlău-Toaca, Hârlău, Botoșani, Hațeg, Moldova Nouă, Harghita-Gheorgheni, Târgu Neamț, Gura Humorului), în 2006, stațiile de la Rădăuți, Sibiu și Baia Mare-Mogoșa, iar în anul 2007, stațiile de la Durău și Galați.
Consacrarea postului de radio TRINITAS ca rețea radiofonică națională a Bisericii Ortodoxe Române s-a înfăptuit la 27 octombrie 2007, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, data de înființare a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Odată cu inaugurarea studioului de emisie Radio TRINITAS amenajat în Palatul Patriarhiei s-a împlinit cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, rostit la instalarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007): „O altă dorinţă a noastră, care devine o datorie, este intensificarea misiunii spirituale a Bisericii în societate, dincolo de zidurile locaşurilor de cult, prin intermediul a două reţele bisericeşti ortodoxe la nivel naţional, şi anume: radio şi televiziune, precum şi a unui cotidian al Bisericii”.
Istoria postului de radio TRINITAS, cea mai veche dintre cele cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA (celelalte patru fiind: TRINITAS TV, publicațiile „Lumina”, Agenția de Știri BASILICA și Biroul de Presă al Patriarhiei Române), consemnează alte două evenimente importante în anul 2008: preluarea frecvențelor postului de radio LOGOS al Mitropoliei Olteniei (Craiova, Bechet, Băileşti, Novaci, Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu) și inaugurarea în luna decembrie a stațiilor de la Arad și Timișoara.
În anul 2009 a fost pusă în funcțiune stația de la Balota (jud. Mehedinți), proiect prin care s-a dorit ca programele radioului să ajungă la românii din Valea Timocului, Serbia. Cu scopul de a eficientiza stațiile de emisie, prin mărirea ariei de acoperire, în anul 2010 au fost puse în funcțiune, prin mutarea din alte locații, emițătoarele de la Rarău și Făget-Coșevița. În anul 2011, Radio TRINITAS și-a îmbunătățit recepția în municipiul București prin achiziționarea unei frecvențe pe această locație iar, în țară, a inaugurat următoarele stații: Roșiori de Vede, Pașcani, Zimnicea, Voineasa, Sulina și Sebiș. În luna octombrie 2011 a fost pusă în funcțiune, prin mutare din altă locație, stația de la Cozia. Din luna mai a aceluiași an, programele Radio TRINITAS erau recepționate, prin retransmisie, în Reșița și Caransebeș. Aceste stații au intrat în rețeaua națională a radioului Patriarhiei Române în aprilie 2012. În aceeași lună au fost preluate și frecvențele de la Hârșova și Medgidia. La începutul anului 2013, emisia radioului s-a extins cu două stații noi: Oradea și Sighetu Marmației. În 21 noiembrie 2013, Radio TRINITAS a obținut, prin concurs, alte 4 frecvențe: Nucet (96,40 MHz), Panciu (93,00 MHZ), Slobozia (102,60 MHz), Petroșani (93,70 MHz).
În prezent, Radio TRINITAS emite pe 53 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT 16A. Emisiunile se realizează în studioul central de la Bucureşti şi în studiourile locale de la Iaşi, Sibiu şi Craiova. Ascultătorii au posibilitatea să audieze zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia, Rugăciunile de seară şi dimineață, Miezonoptica, precum şi programe speciale de educaţie religioasă, de folclor românesc şi muzică clasică, emisiuni de promovare a evenimentelor bisericeşti, ştiri şi informaţii utile, dialoguri şi dezbateri privind probleme actuale ale vieţii sociale şi culturale.
Radio TRINITAS este postul de radio al Patriarhiei Române și funcționează în temeiul art. 161 și 167 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, potrivit principiilor formulate în Statutul de organizare și funcționare al Centrului de Presă BASILICA. ... read more
Welcome to the new Streamitter website. We have improved the online radio experience for you. Enjoy listening to thousands of radios all over the world.
  2004 - 2025 Streamitter.com